• 18 maj 2016 13:54
  •  / 

Przepis na kurczaka słodko-ostrego

Prosto z odległego wschodu, mamy dla Was przepis na wyśmienity, wiosenny lunch który doda nam energii do ćwiczeń i nie odłoży się na boczkach. Słodycz miodu, pikanteria papryczek chili a to wszystko w kolorze szczerego złota.

Czego będziemy potrzebować

Kurczak
1 pojedyncza pierś kurczaka
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 - 1 łyżeczki ostrej papryki
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny lub limonki
1 łyżka startego imbiru
Ananas
1 mały lub średni świeży ananas
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu Huzar
2 łyżeczki cukru trzcinowego
2 łyżki octu ryżowego
sok z 1/2 limonki lub cytryny

Dodatki
2 łyżki oleju
1 duża papryczka chili
Szczypiorek lub dymka
Świeża kolendra

Co musimy zrobić

Pierś z kurczaka kroimy na dość krótkie i drobne paski, wkładamy je do miseczki i dodajemy składniki marynaty. Suszoną paprykę, czosnek, szczyptę soli, sok z cytryny i imbir. Całość mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na bok na pół godziny.
W drugiej miseczce szykujemy ananasa. Obranego i pokrojonego wkładamy do miski i dodajemy składniki marynaty. Sos sojowy, miód, cukier, ocet ryżowy, sok z limonki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok na pół godziny.
Kurczaka najlepiej smażyć w woku, ale głęboka patelnia wystarczy. Rozgrzewamy w niej olej i wrzucamy do niego kurczaka razem z marynatą. Po obsmażeniu kurczaka dorzucamy drobno pokrojoną papryczkę chili, szczypiorek lub dymkę. Dorzucamy ananasa razem z marynatą i smażymy przez około 5 minut często mieszając.
Tak przygotowane danie podajemy na swoim ulubionym ryżu i posypujemy świeżą kolendrą. Można je włożyć do plastikowego pudełeczka i odgrzać w pracy, szkole lub na uczelni.

kurcz

Komentarze

Sprawdź też

Każdego czasem łapie ochota na coś słodkiego. Czy to w pracy, czy w domu. Ciężko jednak jest jednocześnie sprostać zachciankom i zachować piękną sylwetkę, lub trzymać się diety. Kiedy więc łapie Cię mały głód na słodycze, poświęć 5 minut swojego czasu, na przygotowanie tych pysznych, zdrowych i...
Zastanawialiście się kiedyś skąd wziął się miód? Wiadomo – od pszczół. Ale jaka jest historia tego słodkiego przysmaku, od kiedy nasi przodkowie go jedzą, kim był on dla naszych pra-pradziadów. Jeżeli tak to zapraszamy do lektury – oto nasza historia miodu na przestrzeni wieków. Miód. Słodkie,...
Zbliża się sezon na choroby, a przecież nie chcemy przy najmniejszym przeziębieniu faszerować się lekami. Oto pyszny przepis, dzięki któremy opędzisz się nawet od najgorszego jesiennego choróbska. Będziemy potrzebować… - Torebki czarnej herbaty - Soku z połowy cytryny - Łyżki (lub więcej) miodu...
ZOBACZ WIĘCEJ