• 20 kwiecień 2016 12:16
  •  / 

Miód lipowy – nie tylko na przeziębienia

Każdy zna dobroczynne właściwości miodu lipowego. Nasze mamy i babcie podawały go z ciepłym mlekiem, gdy dokuczały nam dolegliwości dróg oddechowych. Jednak miód lipowy jest bardzo uniwersalny, tym samym można go stosować w przypadku wielu chorób.

Miód lipowy jest idealny przy schorzeniach układu krążenia oraz sprawach sercowo-naczyniowych. Tym samym powinny go stosować osoby starsze, cierpiące na zbyt wysokie ciśnienie krwi. Dzięki działaniu napotnemu oraz moczopędnemu pomaga na niewielkie obrzęki. Działa dobrze przy okresowych spadkach nastroju. Warto dodać go wieczorem do szklanki ciepłego (ale nie wrzącego!) mleka, by wyleczyć się z niepokojów i bezsenności. Pomaga wyciszyć organizm, tym samym to dobre uzupełnienie diety człowieka borykającego się z nerwicą. To idealny zamiennik cukru dla osób z cukrzycą typu drugiego. Doskonale sprawdzi się dla osób narażonych na długotrwały stres i wysiłek.

Porzekadło mówi „Kiedy grypa cię znów zmorze, miód lipowy ci pomoże”. Nie uchodzi wątpliwości że to prawda, lecz miód lipowy sprawdzi się także w innych wypadkach. Zaopatrzmy nasze domowe apteczki w miód lipowy firmy Huzar!

lip

Komentarze

Sprawdź też

Lekki, modny i pyszny pomysł na lunch, którego pozazdroszczą wszystkie koleżanki i koledzy, z pracy i nie tylko Będziemy potrzebować... -2 filety z piersi kurczaka (300g) - pół limonki, starta skórka i sok - pół łyżki miodu Huzar - łyżka oliwy extra virgin - pół ząbka czosnku - świeży tymianek -...
Miód jest zdrowy i wszyscy o tym wiedzą. Nie ma lepszego sposobu na przeziębienie niż gorąca herbata posłodzona tym złotym płynem. Jednak rożne rodzaje miodu mają różne właściwości. Na przykład znany już wszystkim miód manuka i miód gryczany, charakteryzują się zwiększoną, leczniczą mocą. Niedawno...
Zastanawialiście się kiedyś skąd wziął się miód? Wiadomo – od pszczół. Ale jaka jest historia tego słodkiego przysmaku, od kiedy nasi przodkowie go jedzą, kim był on dla naszych pra-pradziadów. Jeżeli tak to zapraszamy do lektury – oto nasza historia miodu na przestrzeni wieków. Miód. Słodkie,...
ZOBACZ WIĘCEJ