• 07 październik 2015 01:21
  •  / 

Przepis na eliksir rozgrzewająco-uzdrawiający

Zbliża się sezon na choroby, a przecież nie chcemy przy najmniejszym przeziębieniu faszerować się lekami. Oto pyszny przepis, dzięki któremy opędzisz się nawet od najgorszego jesiennego choróbska.


Będziemy potrzebować…
- Torebki czarnej herbaty
- Soku z połowy cytryny
- Łyżki (lub więcej) miodu Huzar, najlepiej lipowego
- świeży korzeń imbiru


Zaczynamy tak, jak przy robieniu zwykłej herbaty. Zalewamy czarną herbatę wrzątkiem, jednak nie do krawędzi kubka, a mniej więcej do ¾. Dodajemy łyżkę miodu i mieszamy, aż całkiem się rozpuści. Potem, wciskamy do kubka sok z połowy cytryny. Żeby uniknąć pestek pływających w naparze, nie wyciskajmy cytryny wprost do kubka, a na naszą dłoń. Sok przepłynie przez palce, a pestki zostaną. Odkrajamy mniej więcej centymetrowy kawałek korzenia imbiru. Obieramy go ze skórki, kroimy na plasterki i wrzucamy do mikstury. Wszystko razem mieszamy, i próbujemy. Jeśli napój będzie zbyt kwaśny, możemy dodać więcej miodu. Przepis ten nie raz już ratował mnie w sytuacjach chorobowych. Zawsze wychodziłam z nich bardzo szybko, i z ogromnym smakiem. Zachęcam do eksperymentowania i dodawania do mikstury nowych smaków takich jak cynamon, goździki czy pomarańcza.

herbta

Komentarze

Sprawdź też

„Za oknem plucha, kubek parzy w dłonie…” jak to słyszymy w piosence Wołosatek. Na taką pogodę najlepiej zadziała odrobina słodyczy. A co może być słodszego od naszych polskich jabłek i miodu? Oto deserowo-podwieczorkowa propozycja na pieczone jabłka w czterech różnych odsłonach. „Złota Jesień”...
Szukacie lekkiego, słodkiego przysmaku na letnie przyjęcie w ogródku? Lubicie proste i eleganckie przepisy? Coco au Miel to tradycyjny deser kuchni francuskiej, który przypadnie do gustu każdemu, kto choć odrobinę lubi smak kokosa. Będziemy potrzebować 1 i ¼ szklanki mleka 1,5 łyżeczki Miodu...
Lody smażone to słynny i trudny do wykonania deser, charakteryzujący się jednak wyjątkowym smakiem którego nie da się podrobić! Czyżby? My mamy przepis na deser który dzięki swojej wyjątkowej posypce smakuje dokładnie tak samo, bez skomplikowanego procesu smażenia i ryzyka poparzenia! Czego...
ZOBACZ WIĘCEJ