• 24 luty 2017 16:26
  •  / 
  • Sonia Jaxa-Rożen

Ekspresowa cytrynówka

Domowe przetwory i nalewki są nie tylko jednym z najlepszych prezentów jakie można otrzymać, ale stanowią też pyszne alternatywy produktów kupowanych w sklepach. Większość młodych ludzi boi się jednak, że albo zajmie im to za dużo czasu, albo się nie uda. Dla takich właśnie sceptyków mamy przepis na ekspresową cytrynówkę która nie ma szansy się nie udać!

Będziemy potrzebować:

-7 cytryn

-0,5 litra spirytusu etylowego

-600ml wody mineralnej

-pół szklanki miodu Huzar

-1/4 szklanki cukru

-2 litrowe słoiki

Cytryny należy sparzyć wrzątkiem by pozbyć się wosku i zanieczyszczeń, po czym obrać je ze skórki (białą część zostawiamy), których nie wyrzucamy, a wkładamy do litrowego słoika. Następnie cytryny obieramy także z białej, gorzkiej warstwy i kroimy na plasterki, które wkładamy do drugiego słoika. W garnuszku podgrzewamy 400ml wody do której dodajemy miód i cukier, i mieszamy aż do rozpuszczenia. Osłodzoną wodę wlewamy do słoika z plastrami cytryn i czekamy aż ostygnie. W międzyczasie do skórek dolewamy pozostałe 200ml wody (musi być chłodna) i spirytus. Obydwa słoiki dokładnie zakręcamy, mieszamy i odstawiamy. Przez najbliższe 24 godziny należy od czasu do czasu je wstrząsnąć i wymieszać. Po tym czasie spirytus z skórkami przecedzamy przez sitko do garnka. Cytryny w plasterkach również przecedzamy nad sitkiem do tego samego garnka po czym łyżką dokładnie odciskamy tyle płynu ile to możliwe i całość dokładnie mieszamy. Nasza cytrynówka jest już prawie gotowa, trzeba ją tylko przelać do butelek. Jeśli przeszkadzają nam cząstki pływające w nalewce, możemy ją przelać przez filtr do kawy. Butelki należy jeszcze przez jeden dzień trzymać w lodówce by smaki się połączyły.

cytryn

Komentarze

Sprawdź też

Podczas uroczystej recepcji ku czci urodzin Księżnej Kornwalii które miały miejsce 17 lipca, książę Karol został przyłapany na sączeniu swojego ulubionego trunku. Czarnej herbaty z łyżeczką miodu. Okazuje się że nie jest w stanie bez niej rozpocząć dnia! Jako posiadacz rozległych ziem Kornwalii,...
Cosplay – tworzenie strojów postaci z gier, filmów, książek i komiksów, ubieranie ich, i odgrywanie wybranej postaci. Dziedzina sztuki bardzo młoda w Polsce, aczkolwiek zbierająca coraz większe grono fanów. Niezwykle widowiskowa, wymagająca ogromnej ilości najróżniejszych umiejętności manualnych...
Z bułką tartą, z masłem albo po prostu z solą, fasolka szparagowa to standard polskiej kuchni. Co powiecie na jej wyjątkową, lekko słodką i ciut bardziej chrupiącą wariację? Czego będziemy potrzebować? 450 gram świeżej, obranej, zielonej fasolki 1 czerwona papryka 2 łyżki masła ¼ szklanki wody ¼...
ZOBACZ WIĘCEJ