• 22 luty 2017 17:00
  •  / 
  • Sonia Jaxa-Rożen

Błyskawiczne pieczone jabłka

Sezon na jabłka się kończy, więc trzeba korzystać! Pieczone jabłka są trywialnie proste w przygotowaniu, sprawdzą się zarówno jako słodka przekąska lub kolacja, i jako elegancki deser. Podane z gałką ulubionych lodów na pewno przypadną do gustu wszystkim członkom rodziny.

Czego będziemy potrzebować?

4 małe jabłka
4 łyżeczki rodzynek
4 łyżki miodu Huzar
4 szczypty przyprawy do szarlotki
4 gałki lodów waniliowych

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180 stopni. Niebrane jabłka tniemy na 1/3 wysokości, razem z ogonkiem, tak aby utworzyć czapeczkę. Z pozostałej części jabłka wydrążamy gniazdo nasienne formując miseczkę. Dolne połówki jabłek stawiamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do środka wkładamy po łyżeczce rodzynek i miodu Huzar, oraz szczyptę przyprawy do szarlotki. Zamykamy górną częścią jabłka i wkładamy do piekarnika na mniej więcej pół godziny. Gorące podajemy z gałką lodów waniliowych.

jablka

Komentarze

Sprawdź też

Wakacje to sezon grillowy, ale chyba każdemu z czasem przejada się kiełbasa i karczek. Co powiecie na egzotyczne krewetki z warzywami w wyjątkowym sosie z miodem i sosem sojowym? Czego będziemy potrzebować ½ szklanki miodu Huzar 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka...
Każdego czasem łapie ochota na coś słodkiego. Czy to w pracy, czy w domu. Ciężko jednak jest jednocześnie sprostać zachciankom i zachować piękną sylwetkę, lub trzymać się diety. Kiedy więc łapie Cię mały głód na słodycze, poświęć 5 minut swojego czasu, na przygotowanie tych pysznych, zdrowych i...
Znacie stronę Nicolas trainbees? Ma ponad 12 tysięcy fanów na Facebooku. Jej założycielem jest Nicolas z Francji, który propaguje używanie marihuany w celach leczniczych. Jego drugą pasją jest bartnictwo. Jest przekonany o leczniczych właściwościach konopi a także miodu, dlatego postawił to...
ZOBACZ WIĘCEJ