• 30 sierpień 2016 10:24
  •  / 
  • Sonia Jaxa-Rożen

Przepis na pieczone gruszki

Sezon na gruszki w pełni, więc trzeba korzystać póki można! Bardzo prosty w wykonaniu deser który sprawdzi się doskonale zarówno jako eleganckie zwieńczenie kolacji, jak i zwykła podwieczorkowa zachcianka. Danie jest bezglutenowe więc osoby chore na celiakię i zdrowotni maniacy z pewnością je pokochają!

Będziemy potrzebować:

2 duże gruszki
sok z cytryny
4 łyżki likieru kokosowego (pominąć jeśli gotujemy dla dzieci)
4 łyżki cukru brązowego lub trzcinowego
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki cukru wanilinowego
125 gram ricotty
4 łyżeczki Polskiego miodu Huzar

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 200 stopni i rozcięcia gruszek na pół wzdłuż. Łyżką, najlepiej specjalną łyżką do melona wydrążamy gniazda nasienne i całość skrapiamy sokiem z cytryny. Na osobnym talerzyku mieszamy cukier z przyprawami. Potem, przykładamy do mieszanki gruszki, rozcięciem do dołu i przyciskamy tak by jak najwięcej cukru pozostało na gruszce. Tak przygotowane owoce układamy rozcięciem do góry w żaroodpornym naczyniu. Do wydrążonego wgłębienia wlewamy po łyżce likieru kokosowego i wstawiamy do piekarnika bez przykrycia. Czas pieczenia zależy od rozmiar gruszek ale jest to mniej więcej 15 – 30 minut. Gruszki są gotowe kiedy stają się miękkie a cukier na nich się skarmelizuje. Podajemy z łyżką ricotty i łyżeczką miodu Huzar.

grusz

Komentarze

Sprawdź też

Lody smażone to słynny i trudny do wykonania deser, charakteryzujący się jednak wyjątkowym smakiem którego nie da się podrobić! Czyżby? My mamy przepis na deser który dzięki swojej wyjątkowej posypce smakuje dokładnie tak samo, bez skomplikowanego procesu smażenia i ryzyka poparzenia! Czego...
Domowe przetwory i nalewki są nie tylko jednym z najlepszych prezentów jakie można otrzymać, ale stanowią też pyszne alternatywy produktów kupowanych w sklepach. Większość młodych ludzi boi się jednak, że albo zajmie im to za dużo czasu, albo się nie uda. Dla takich właśnie sceptyków mamy przepis...
Wakacje to sezon grillowy, ale chyba każdemu z czasem przejada się kiełbasa i karczek. Co powiecie na egzotyczne krewetki z warzywami w wyjątkowym sosie z miodem i sosem sojowym? Czego będziemy potrzebować ½ szklanki miodu Huzar 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka...
ZOBACZ WIĘCEJ